10 interessante weetjes over schoenen

Schoenen, ze zijn er in alle maten en gewichten. Sommige schoenen springen er bovenuit. Onze redactie verzamelde daarom 10 schoenenfeitjes die iedereen zou moeten weten! Wat was het duurste paar ooit? Van waar komt de naam sneaker? U ontdekt het hier!

1. Sneakers werden gemaakt om te sneaken

In 1917 bedacht Henry Nelson McKinney - reclame-maker bij het bedrijft NW Ayer & Sons - het woord sneaker. Hij kwam op het idee doordat de rubberen zool geen geluid maakte. Je kon dus ongemerkt ergens binnensluipen of sneaken dus!

Brussels Interior Event

2. Hakken werden gedragen door mannen

Vandaag worden hakken voornamelijk gedragen door vrouwen. Dat is niet altijd zo geweest. Hakken werden in het Ancien Regime gedragen door de adel. Het is nog steeds onduidelijk wanneer vrouwen deze trend overnamen. 

3. De originele Dr. Martens-laarzen waren bedoeld als betrouwbare werkschoenen

In 1945 brak Dr. Klaus Marten - toen een 25-jarige soldaat - zijn voet. Daarop ontwierp hij een prototype schoen met luchtgeveerde zolen in plaats van de traditionele leren exemplaren. In de jaren 70 werd de iconische laars opgenomen bij de punk-subcultuur. Tegenwoordig staan de laarzen bekend als het teken van zelfexpressie. 

  Dr. Marten Laarzen

  4. Duurste paar schoenen ooit? 'Dat is dan $660 000!'

  Een paar robijnrode pantoffels uit de klassieker The Wizard of Oz uit 1939 - gedragen door actrice Judy Garland - werd in 2000 verkocht voor maar liefst $660 000!

  Duurste paar schoenen ooit

  5. Het meten van schoenen begon met een gerstkorrel

  Het is historisch bekend dat tijdens de Romeinse beschaving schoenmeesters een korrel gebruikten om de voet te meten bij het maken van sandalen. In de vroege middeleeuwen namen de Britten dit gebruik over. Zo begon het graanmeetsysteem zich over de hele wereld te verspreiden. Vandaag de dag staat deze methode meer bekend als de Barleycorn! Het is nog steeds een officiële meeteenheid in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

  Gerstkorrels als schoenmaat

  6. Een vrouw heeft gemiddeld 21 paar schoenen

  Dat is heel wat meer dan de gemiddelde man, die 'slechts' 12 paar schoenen bezit. Hoewel veel vrouwen in de wereld verslaafd zijn aan schoenen, zijn de recordbrekers Danielle Steels met haar 6000 paar schoenen, Imelda Marcos met 3400 schoenen in haar collectie en de beroemde zangeres Celine Dion met 3000 paar schoenen.

  Gemiddelde vrouw

  7. De eerste dameslaarzen werden gedragen door Queen Victoria

  Joseph Sparkles ontwierp de eerste dameslaarzen voo koningin Victoria. Hij introduceerde de laarzen zonder knopen, veters of hakken. Het idee om dit eenvoudige patent te maken is om comfort in de schoenen te introduceren in 1840. Daarna zijn laarzen zo populair geworden dat je ze zelfs op retrofoto's nog vaak tegenkomt.

  Eerste dameslaarzen

  8. De boots van Neil Armstrong staan nog steeds op de maan

  "One small step for man, one giant leap for mankind" is één van de meest bekende uitspraken uit de geschiedenis van de mensheid. Het paar schoenen waarmee deze bekende stap gezet werd, bevindt zich nog steeds op de maan! Waarom? Om het gewicht te beperken!

  Neil Armstrong boots

  9. Voor de 19 eeuw hadden we geen linker- en rechterschoen

  Kinderen vergissen zich nog wel eens van linker- of rechterschoen. Wist je dat schoenen nog maar sinds 19de eeuw een linkse en een rechtse variant hebben? Voor die tijd werden schoenen gemaakt om aan elke voet te passen. Je vergissen was dus onmogelijk!

  Left shoe right shoe

  10. De grootste schoenmaat ooit is 71

  De grootste schoenmaat ooit behoorde toe aan Robert Wadlow. Hij was met zijn 2,72 m de grootste mens die ooit onze planeet bewandelde. Hij had maar liefst schoenmaat 71!

  Robert Wadlow schoenen

  11. Een extra feitje... Shoes & Bags Open Days is het beste inspiratiemoment voor schoenen en lederwaren!

  Inderdaad, dit is misschien wel het meest ware feitje van allemaal! Daarom zien we je graag verschijnen op onze shoes & sags Open Days! 

  Tijdens de shoes & bags Open Days koop je je collecties in voor de lente-zomer 2022 bij gekende en nieuwe merken. Je ontdekt er eveneens een aanbod aan pop-up exposanten. Dus mis deze ontdekkingsreis aan inspiratie bij zowat 550 merken niet.

  Shoes & Bags Open Days